Dnia 24 sierpnia 56 roku Po Bombach o 15:58
Oficerek odpowiedział :
Jeśli chodzi o herbatę z kopalni no to miałem troszeczkę inny pomysł na wykorzystanie tego surowca. Wszak mało kto na Pustkowiach pija herbatkę. Jak już pisałem to jest plan ogólny ale jak już chcecie znać szczegóły no to napiszę. Jak wiadomo Hanza będzie pozyskiwała rośliny herbaty które to w połączeniu z wódką będą tworzyły tzw. herbaciankę. Ale to nie wszystko z handlu, Hanza będzie wytwarzała różnego rodzaju części zamienne, broń biała, prowizoryczna broń palna. Surowce pozyskiwane będą z robotów tcherzeszy lub znalezione, kupione, zrabowane. Ostanią rzeczą na handlu będą skręty z "muchoraków". Gdy będę miał już kawałeczek ziemi to zrobię plantacje tych grzybów. Zmielone i zawinięte w papier będzie można sprzedawać razem z herbacianką i innymi sprzętami. Myślałem nad tym żeby to kupcy przychodzili do Hanzy i tam kupowali, jednak pomysl z karawanami też jest dobry.
Wykształcenie: miałem tutaj na myśli utworzenie biblioteki (może pierwszej w Pustkowiach) gdzie będą zamieszczone wszystkie ważne informacje o Hanzie, Pustkowiach, historia, zombi, mutanty, frakcję. Taki zbiór wszystkich informacji i historii o naszym kraju.
Militaria: Hanza nie będzie miała dużo wojska (wystarczajaco do obrony karawan i miasta) armia będzie dobrze wyszkolona i uzbrojona. Broń palną będzie tylko dla strażników, inni będą uzbrojeni w maczety, rurki i inne cuda (a mało kto w pistolety). Armia Hazny będzie dzieliła sie na strażników i ochotników. Głównym transportem armii będą ciężarówki, motory i samochody terenowe.
Ogóly zamysł Hanzy był taki aby miasta jej podległe były (chociaż w niewielkim stopniu) lepsze do życia niż inne miasta w Pustkowiach. Hanza utrzymywać się będzie głównie z handlu ale i również z różnego rodzaju wypraw np. na roboty lub zombi.