Dzisiaj do Ambasady dotarła ogromna przesyłka. Pracownicy czytając list przewozowy byli pełni obaw. "Uwaga, ostrożnie, nie rzucać!", "Towar bardzo delikatny" - takimi napisami oklejone zostały ogromnych rozmiarów skrzynie. A skrzyń tych było 22 sztuki.
Kierownik biura Ambasadora jako pierwszy zabrał się za otwierani tajemniczego ładunku.
W tle słychać było szepty:
-Może to jakaś broń?
-No co Ty? Broni tutaj pod dostatkiem.
Kierownik otworzył skrzynie i zaśmiał się pod nosem, sam do siebie. Powoli wyjął butelkę i wzniósł ją do góry w geście zwycięstwa.
Ten "bardzo delikatny towar" to butelki wina z Królewskich winnic "Franpader".
Pracownicy ambasady zaczęli wiwatować.
Do przesyłki dołączono krótki list:
"Drodzy Przyjaciele, ładunek zawiera 22 skrzynie, po 30 butelek wina w każdej. Proszę potraktować to jako skromny podarek z okazji "Święta NUPIA" czyli V lecia naszego sojusznika, Neokontynentalnej Unii Państw Integracyjnie Autonomicznych. Mam nadzieję, że Wino posmakuje Wam i wzniesiecie toast za NUPIA.
Król Francesco Padersidis. "
Franpader Cabernet Malbec
Elegancki kupaż ze sławnych pól Karyes. Winnica rodzinna Królewska posiada certyfikat ekologiczny. Zdrowy ekosystem bez wspomagania chemicznego z zewnątrz przynosi winogrona wysokiej jakości. Staranna selekcja i winifikacja. Dojrzewało przez czternaście miesięcy w używanych beczkach z Leblandzkiego dębu. Imponujące wyglądem i bukietem zapachów. Suknia ciemnofioletowa i nieprzenikniona. Aromaty beczkowe na otwarciu, po zamieszaniu konfiturowe, żurawiny, kardamon i szlachetne cygaro. Dobra struktura i równowaga w ustach. Z takim winem nie warto jeść byle czego. Zalecana żywność ekologiczna, mięso zwierząt z wolnego chowu.
Franpader Merlot
Wino z charakterem, żywe, dojrzałe, idealnie pasujące do codziennych kolacji. Posiada ono przyjemny aromat czerwonych owoców, czarnej porzeczki, wiśni i malin oraz niezwykle aksamitny smak. Wino wyprodukowane w całości ze szczepu Merlot, produkowane w winiarni Królewskiej , w rejonie Karyes. Jest to wino klarowne, z łagodnymi, jedwabistymi taninami, o długotrwałym, utrzymującym się w ustach smaku, bardzo intensywne z głęboką, purpurową barwą. Winogrona zbierane w pełni dojrzałe, odszypułkowane, prasowane, następnie fermentowane przez 6-12 dni w kontrolowanej temperaturze (nieprzekraczającej 32° C) i delikatnie wyciskane. Dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej. Enolodzy dobrali najlepsze mieszanki w celu utrzymania specyficznego smaku szczepu.